
Novena edició
Donar respostes creatives a les crisis encadenades que vivim. Aquest és l’objectiu de la novena edició del cicle de debats Visions 5.1 organitzat per La Conca 5.1 i el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla.
Cinc debats en què hi participaran quinze experts de camps molt diversos com ara l’educació, l’antropologia, la mobilitat, les ciències ambientals o la cultura. L’emergència climàtica, el consum i l’alimentació o l’art i la cultura seran alguns dels eixos temàtics d’aquesta edició.
Tots els actes són gratuïts i es faran de forma presencial al Museu de la Vida Rural. Per poder assistir-hi caldrà inscriure’s en cada un d’ells de forma prèvia.
Els debats es podran seguir en directe pel canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

Ser conscients de la crisi. De la inconsciència a la consciència
Primer debat
Divendres 6 de maig, 19 h
Sala Maria Font del Museu de la Vida Rural
Fa anys que vivim immersos en diverses crisis, emergències i canvis constants que ens afecten com a individus i com a societat. És important conèixer i ser conscients dels efectes que té en la nostra vida quotidiana aquesta situació de xoc constant. La consciència és el primer pas per poder actuar, canviar i treballar per transformar la realitat que ens envolta. Amb Yayo Herrero, María Sánchez i Irene Margalef com a moderadora, posarem sobre la taula com creem aquests espais de consciència, reflexió i acció, com treballem les respostes i com les organitzem de forma comunitària perquè puguin tenir incidència en el discurs públic i la gestió política.

Yayo Herrero
Antropòloga, educadora social i enginyera tècnica agrícola

María Sánchez
Veterinària de camp i escriptora

Irene Margalef
Creadora audiovisual i fotògrafa

I ara, què? Respostes a l’emergència climàtica
Segon debat
Divendres 13 de maig, 19 h
Sala Maria Font del Museu de la Vida Rural
Una de les principals crisis que vivim és la climàtica. Una crisi que té efectes en múltiples aspectes de la nostra vida quotidiana: energia, mobilitat, contaminació, subministraments bàsics, economia domèstica, etc. Fugint de la culpa i de l’ecoansietat, com podem treballar com individus i com a societat en la lluita contra el canvi climàtic i com podem oferir respostes des de la base per fer front a aquest repte tan urgent i complex? Amb Andreu Escrivà, Nel·la Saborit i la batuta d’Helena Martín, coneixerem les alternatives existents per construir un altre model energètic respectuós amb el medi ambient, les persones i de gestió més propera i comunitària, així com el fet de treballar per un altra sistema de mobilitat sostenible i públic.

Andreu Escrivà
Ambientòleg i consultor en sostenibilitat

Nel·la Saborit
Enginyera civil, especialista en infraestructures i mobilitat

Helena Martín
Periodista i humanista

I ara, què? Respostes al consum i a l’alimentació
Tercer debat
Dissabte 21 de maig, 19 h
Sala Maria Font del Museu de la Vida Rural
El sector primari, l’alimentació, l’agricultura i els canals de distribució i de consum que se’n deriven, són uns dels fonaments importants del sistema actual, tota aquesta estructura té més importància de la que ens creiem. El tipus de consum que fem determina i fixa moltes més coses de les que podem arribar a pensar. Perquè només canviant el nostre sistema de consum podrem canviar la societat. Ens ho explicaran Neus Monllor, David Segarra i Laia Soldevila, com a moderadora. Un consum de proximitat, responsable, ecològic, que valori el producte i els productors. Per a una alimentació més sana, segura i generant economies locals i xarxes cooperatives de consum.

Neus Monllor
Consultora agrosocial

David Segarra
Periodista i documentalista

Laia Soldevila
Periodista, cooperativista i editora

I ara, què? Respostes a les crisis des de l’art i la cultura
Quart debat
Divendres 27 de maig, 19 h
Sala Maria Font del Museu de la Vida Rural
La cultura sempre ha generat preguntes i respostes en les situacions d’emergència i de crisi. La cultura i l’art sempre han estat un refugi i un far en situacions com l’actual; per això en aquest moment és més necessari que mai recórrer al sector cultural perquè ens ajudi a entendre i comprendre. Com ens determina la cultura i com pot ajudar a crear nous camins i a generar consciència i activisme? I com la cultura en aquesta societat digital, vulnerable i fràgil ens pot aportar eines per sobreviure. Perquè, com es pregunta Remedios Zafra, on queda la esperança? Zafra conversarà amb Núria Araüna.

Remedios Zafra
Escriptora i teòrica especialista en l’estudi crític de la cultura contemporània, el feminisme i les polítiques de la identitat a les xarxes

Núria Araüna
Doctora en comunicació

Respostes creatives a les crisis
Cinquè debat
Divendres 3 de juny, 19 h
Sala Maria Font del Museu de la Vida Rural
Davant de la situació social i econòmica actual necessitem respostes i que aquestes respostes siguin creatives i positives per construir un present i un futur diferent i amb esperança. Com a cloenda d’aquest cicle volem trobar aquestes propostes creatives i propositives i traçar uns camins i unes línies de treball per als propers temps posant en el centre les persones, la salut física i mental, la igualtat i la cohesió social per construir una societat més justa i on valgui la pena viure. En parlaran Emilio Santiago Muiño, Alicia Valero, Estefanía Rodero i Gemma Carbó, com a moderadora.

Emilio Santiago Muiño
Antropòleg climàtic, membre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i doctor en Antropologia Social

Alicia Valero
Enginyera química i investigadora del Centre de Recerca de Recursos i Consums Energètics (Institut CIRCE)

Estefanía Rodero
Sociòloga de la cultura, especialista en gènere, teòrica i comparatista literària i analista del discurs

Gemma Carbó
Gestora cultural i doctora en Ciències de l’Educació. Directora del Museu de la Vida Rural