La física i l’enginyeria són una alternativa en el disseny d’instruments musicals? Dos programes de recerca desenvolupats per l’IEC demostren que sí.

Si bé la ciència ha tingut poca incidència en els instruments d’orquestra perquè, en construir-se en tan gran quantitat, la forta exigència dels músics juntament amb l’habilitat dels constructors els ha permès arribar a un grau de perfeccionament molt elevat difícilment superable, no ha estat així en el cas dels instruments tradicionals que, en construir-se en poca quantitat, sovint es troben lluny del grau de perfeccionament desitjat en certs àmbits, com és el cas de les cobles amb els instruments tradicionals catalans.

Dos programes de l’IEC demostren que la física i l’enginyeria poden ajudar a millorar els instruments tradicionals i és que, actualment, la tecnologia i el mètode científic permeten que, abans de construir un prototip real, es puguin provar centenars de prototips simulats per ordinador amb molta rapidesa.

Un dels dos programes impulsats va tenir com a objectiu el redisseny de la tenora per donar resposta al conjunt de millores desitjables concretades pels músics amb motiu del 150 aniversari d’aquest instrument. El bon resultat obtingut va impulsar el segon programa que consistia en dissenyar un nou company de la tenora i el tible: la barítona, promoguda per Lamotte de Grignon el 1948, però que cap constructor havia gosat desenvolupar, ja que el disseny artesanal d’instruments tradicionals era massa lent i car.

En aquests programes va intervenir, en la seva doble condició d’instrumentista i d’enginyer acústic, Jordi Campos.

El proper dissabte 17 d’agost a les 17.30 h, Jordi Campos i Joaquim Agulló, director del programa de recerca per al disseny de la barítona, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i aleshores vicepresident de l’Institut oferiran una xerrada al museu on explicaran com el mètode científic suposa una alternativa per dissenyar nous instruments i assolir així nous reptes.

Aquesta xerrada s’emmarca en la programació del VII Festival de Música Antiga de Poblet, que es celebrarà els dies 16, 17 i 18 d’agost al monestir de Poblet. La conferència precedirà la que Xavier Antich, doctor en filosofia i professor d’Estètica de la Universitat de Girona, realitzarà el mateix dissabte a les 20.15 h, abans del segon concert de Jordi Savall d’aquesta nova edició del festival.

u

Activitat

Conferència i actuació

Quan?

Dissabte 17 d’agost
17.30 h

On?

Museu de la Vida Rural
p

Tarifa d'accés

Gratuïta

Conferència en el marc del Festival

Jordi Campos amb la nova barítona

Joaquim Agulló

Butlletí de notícies

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!