Онлайн казино Вавада – это виртуальное азартное заведение, где каждый посетитель окунется в захватывающий мир азарта и фортуны. Регистрируйтесь и выигрывайте! z-library

Del 17 al 26 de febrer de 2023, es commemora el centenari de la visita d’Albert Einstein a l’Espluga de Francolí i al Monestir de Poblet amb la celebració de diversos actes.

El Museu de la Vida Rural acollirà el dissabte 25 de febrer a les 11.30 h, coincidint amb la data de la visita d’Einstein, la presentació del llibre infantil El petit penyic i Albert Einstein, amb textos d’Elisenda Rosell i il·lustracions de Laura Magrinyà. Un projecte impulsat per l’editorial espluguina La Musca. El llibre es podrà adquirir al mateix acte de presentació i a les llibreries.

També el dissabte 25 de febrer, a la tarda, el Museu acollirà una taula rodona per a públic adult amb Antoni Carreras, Toni Pou i Roger Cabré Rodon, conduïda per Patrícia València.

Aquests actes formen part del programa que ha preparat la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí per commemorar un centenari singular que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, Turisme de l’Espluga de Francolí, l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, el Monestir de Poblet, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació per la Recerca i la Innovació de Catalunya i el segell commemoratiu de viles i ciutats «Einstein a Catalunya 1923 -2023», la Formació Permanent del Casal de l’Espluga de Francolí, l’Institut de secundària Joan Amigó i Callau, l’editorial la Musca, l’Espluga FM Ràdio i la revista local El Francolí.

 

Cent anys de la visita d’Albert Einstein a l’Espluga de Francolí i al Monestir de Poblet

La visita d’Albert Einstein a Catalunya va ser un esdeveniment molt destacat en el context científic i cultural de l’època. Durant la seva estada a Catalunya, Einstein va tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà algunes de les principals figures de la ciència i la cultura catalana del moment, també va tenir l’oportunitat de participar en diversos actes públics, on va poder compartir les seves idees i teories amb el públic. A més de la seva importància en el món de la ciència, Einstein també va ser un defensor de la pau i la justícia social, i va utilitzar la seva visita a Catalunya per expressar la seva preocupació per la situació política i social del país.

El viatge al Monestir de Poblet i  l’Espluga de Francolí, del diumenge 25 de febrer de 1923, fou promogut per Josep Puig i Cadafalch, aleshores president de la Mancomunitat. Puig i Cadafalch volia mostrar a Albert Einstein el passat medieval de Catalunya, acompanyant al físic a visitar el monestir en ruïnes de Santa Maria de Poblet. Acompanyats i guiats en aquest viatge pels amfitrions científics més prestigiosos de l’època, entre els quals es trobaven, Esteve Terradas i Illa, Rafael Campalans i Puig, Bernat Lassaleta i Perrín, tots ells matemàtics, físics i coneixedors de la llengua alemanya. També els acompanyava Casimir Lana Sarrate (fotògraf), qui va immortalitzar les imatges d’aquell viatge a la Conca de Barberà.

Abans de la visita al Monestir de Poblet, Einstein va fer una parada a l’Espluga de Francolí, per dinar a la Fonda Ibèrica. Després de l’àpat, el fotògraf va immortalitzar, en una de les fotografies singulars de la visita, al científic amb nens i nenes del municipi al mateix carrer, davant de la fonda, on apareix el cotxe utilitzat pel viatge, un Elizalde tipus 29.  Després  la comitiva, acompanyada del físic continuà cap a Poblet, on també es van fer una fotografia al sobre claustre del monestir. En el llibre d’honor del monestir es conserva la signatura amb el seu nom i l’any de la visita. Des d’aleshores es reservà la pàgina a l’il·lustre convidat, Premi Nobel, i ningú més no va estampar la seva rúbrica al costat, deixant la pàgina en blanc. Finalment va marxar cap a Barcelona.

u

Activitat

Presentació de llibre infantil

Quan?

25 de febrer de 2023, 11.30 h

On?

Museu de la Vida Rural

p

Tarifa d'accés

Entrada lliure
j

Inscripcions

Sense inscripció prèvia

Butlletí de notícies

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!