Saquejat i abandonat el 1835, el monestir de Poblet recuperà la vida monàstica el 1940 amb l’arribada, sota els auspicis del franquisme, de quatre cistercencs italians. Pocs mesos després s’hi afegia la primera vocació catalana en més d’un segle, el sacerdot espluguí Bernat Morgades i Òdena que, durant la dècada següent, esdevingué el puntal de la represa tant espiritual com material del cenobi pobletà.

El 1950, però, un cúmul de raons eclesiàstiques i ideològiques que aquest llibre analitza amb detall comportaren la desgràcia del pare Morgades, que fou foragitat de Poblet, desterrat a França i condemnat a un exili difícil de comprendre que esdevindria una cruel cadena perpètua. El cas Morgades il·lumina des d’un angle fins ara desconegut les relacions entre Església i dictadura, entre catolicisme i catalanisme, des de la Guerra Civil fins als primers anys 1960.

La presentació del llibre, escrit per Joan B. Culla i editat per Pòrtic Edicions, es farà el pròxim dimarts 19 d’octubre a les 18 h al Museu de la Vida Rural i anirà a càrrec de l’abat del monestir de Poblet, Octavi Vilà, i de l’autor.

El desenvolupament de l’acte es realitzarà atenent als protocols de seguretat i prevenció adoptats per l’organització davant de la COVID-19. És per aquest motiu que per participar-hi cal fer reserva prèvia en línia o trucant al 977 87 05 76. Les places són limitades.

L’autor

Joan B. Culla i Clarà (Barcelona, 1952) és, des del 1977, professor d’història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. Paral·lelament, ha publicat una vintena de llibres sobre aspectes polítics i socials de la Catalunya del segle xx, així com sobre el conflicte israeliano-àrab, i també (el 2019) unes celebrades memòries, La història viscuda. Articulista d’opinió en la premsa diària al llarg de més de tres dècades, així mateix ha participat assíduament en programes de ràdio i televisió. Amb tot, aquesta és la seva primera biografia.

u

Activitat

Presentació de llibre

Quan?

19 d’octubre de 2021, 18 h

On?

Museu de la Vida Rural
p

Tarifa d'accés

Entrada lliure

j

Inscripcions

En línia o al 977 870 576

Butlletí de notícies

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!