Què vol dir estar sa? Sovint pensem que vol dir no estar malalt, però si estirem una mica el fil veiem que no només és això. Segons l’Organització Mundial de la Salut, la salut és un estat complet de benestar físic, mental i social. Per tant, no és només l’absència de la malaltia sinó també el fet de sentir-nos a gust i en equilibri amb nosaltres mateixos i el nostre entorn. En els últims anys hi ha hagut molts avenços però encara queden moltes coses per millorar: avui en dia existeixen desigualtats importants a l’hora d’accedir a l’assistència sanitària i enormes diferències entre l’esperança de vida dels països.

És per això que aquest ODS vol garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom. 

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

Pot d’apotecari

El safareig

Plantes medicinals del jardí etnobotànic

CONTEN I DIUEN…

Us heu parat a pensar mai com respireu? Per on entra i surt l’aire i si ompliu més la panxa o el pit? A través de la respiració es pot millorar l’estat d’ànim i aconseguir estar més relaxats. El protagonista de Respira, d’Inês Castel-Branco, està molt nerviós i no pot dormir, voleu descobrir com s’ho fa per aconseguir-ho?

Us plantegem un repte: fer un exercici de respiració i enviar-nos la fotografia amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC. Com? Us proposem fer una barca de paper i posar-vos-la sobre la panxa. Imagineu-vos que aquesta barca navega sobre les ones del mar: puja quan entreu l’aire (o inspireu), i baixa quan traieu l’aire (o expireu). Noteu quina tranquil·litat?

CÀMERA, ACCIÓ!

A vegades ens fa mal la panxa, el cap o el queixal i, és clar, no ens trobem bé. Però, si estem tristos o enfadats, com ens sentim? Fixeu-vos en el vídeo Watch your feeling (“Observa com et sents”). Què li passa a la protagonista? Us heu sentit alguna vegada com ella? Què passa quan veu que la seva germana està en perill?

Potser a vegades us enrabieu o teniu por. Us proposem que penseu en les coses que no us fan sentir bé i les compartiu amb la família o les amistats. Potser descobrireu que us fan sentir malament les mateixes coses i que compartir-les amb les persones que estimeu us fa sentir millor!

VA D’ART!

Sabíeu que hi ha metges i metgesses que recepten art, música, dansa o visitar els museus, com a teràpia? Per què deu ser això? S’ha demostrat que l’art té molts beneficis per a la nostra salut.

En alguns hospitals, han escollit l’art per crear entorns creatius perquè els infants, els joves i les seves famílies se sentin millor, amb més energia i més contents. A més de tenir un entorn més alegre també poden crear les seves obres. Quin poder que té l’art! A la web de Tiretades podreu veure els seus projectes i algunes obres que han realitzat els infants que estan en hospitals.

Us proposem que utilitzeu la vostra creativitat per convertir algun espai de casa vostra en una obra d’art. Decoreu una paret, una estanteria, l’escriptori… Podeu realitzar la vostra obra amb el material que tingueu per casa (colors, paper, material reciclat, teles, fils…). Representeu-hi alguna cosa que us agradi i així cada vegada que la veieu, us farà sentir millor.

ET SONA?

Alguns adolescents han reflexionat sobre els seus sentiments amb professionals de la salut mental i s’han preguntat: cal ser perfectes per ser feliços?

  • El meu cervell és més ràpid o més lent que el dels altres?
  • Què passa si no tinc ganes de parlar amb ningú?
  • Com podem construir un món on tots ens sentim millor?

El resultat de la seva feina ha estat la cançó Inclusive world. Gaudiu-la!

També la trobareu a la llista d’Spotify:

BONES PRÀCTIQUES

Us heu fixat amb el pot d’apotecari de l’apartat “Museu en imatges”? Apotecari: quina paraula més estranya, no? Segur que si us diem farmàcia us sona més familiar. Les apotecaries són les avantpassades de les farmàcies. A l’Espluga de Francolí, la família Carulla va crear, fa molts i molts anys, una apotecaria on es podien trobar tota mena de remeis naturals fets a base de plantes medicinals. No gaire lluny del museu trobem el monestir de Vallbona de les Monges, on també tenien una apotecaria i les monges elaboraven productes per la mateixa comunitat religiosa i pels habitants de la zona. Us animeu a fer una visita a la nostra zona i descobrir tots aquests indrets amb tants coneixements ancestrals?

I vosaltres, què hi podeu fer des de casa? Tal i com hem anat veient, un estil de vida saludable i una bona relació amb un mateix i amb els altres és una de les grans claus per gaudir d’un bon estat de salut. Ara bé, tot això forma part d’un gran art que es va aprenent a mesura que anem vivint. Ens expliqueu alguns dels vostres secrets per estar sans i sanes?

PER SABER-NE MÉS…

Com ens ajuda la natura a estar sans? Heu sentit a parlar alguna vegada dels banys de bosc? Si teniu ganes de descobrir-ho, mireu aquest programa de TV3. Quines ganes de passejar per la muntanya, no?

Objectiu 2030 del Club Súper 3 podeu veure una entrevista al Xavier Ferrer, director tècnic de la Fundació Salut i Comunitat, que explica els problemes de salut de la societat actual i en quins països hi ha més dificultats per accedir a l’atenció sanitària.

Us recomanem mirar aquest petit curt de l’Info K dedicat al dret a la salut que teniu tots els nens i les nenes.

 

Butlletí de notícies

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!