
El març de 2020 la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya, de la qual en forma part el Museu de la Vida Rural, van engegar una campanya amb la voluntat de preservar la memòria col·lectiva i les vivències durant la crisi de la COVID-19.
Es va iniciar un recollida de documents, vídeos, imatges i objectes oberta a tota la ciutadania, que va permetre als museus participants, esdevenir curadors dels records comuns, reflexionar sobre els efectes que ha causat la pandèmia al nostre territori i convertir-se en divulgadors actius d’un episodi històric de transcendència mundial.
La crida, que va allargar-se fins a l’abril de 2021, va rebre un total de 368 aportacions de naturaleses diverses. A fi de materialitzar el projecte i fer un retorn a tots els participants, es van crear cinc càpsules audiovisuals que mostren la situació viscuda i els efectes de la pandèmia.
Després d’un intens buidatge i inventariat de les aportacions, l’antropòloga Laia Ventura va establir cinc línies temàtiques que generen un relat transversal que cohesiona els ítems cedits: 1. Temps de pandèmia; 2. Paisatges de la pandèmia; 3. La ciutadania i el teixit comunitari; 4. Els sectors econòmics i professionals; 5. Les cures i col·lectius socials.
Els cinc capítols relaten experiències i recullen testimonis viscuts sobretot a la primera fase de la pandèmia, des del confinament total, passant per la desescalada i fins a l’anomenada “nova normalitat”. Les vivències, contades des de la perspectiva ciutadana, tracten les conseqüències i desigualtats socials, econòmiques i humanes derivades de la crisi sanitària.
Més informació memoriespandemia.cat