
Marges, cabanes de volta, basses… Les construccions de pedra seca han configurat el paisatge cultural de Catalunya. Amb un gran valor històric i identitari, també esdevenen importants ecosistemes per a moltes espècies animals i vegetals.
El Museu de la Vida Rural organitza, el pròxim divendres 2 de juny, una jornada entorn de la pedra seca des del punt de vista constructiu i científic, però també artístic.
La jornada servirà també per presentar el projecte pilot L’Escola del paisatge, que neix amb l’objectiu de recuperar oficis i tècniques tradicionals en clau d’innovació i sostenibilitat, a partir del patrimoni natural i cultural, per generar oportunitats laborals estables i de qualitat a la Conca de Barberà amb la finalitat de revertir la tendència de despoblament de la comarca.
Durant tota la jornada, els participants podran veure al Museu l’exposició Nit de Pedra Seca, del centre de cultura i recerca contemporània inLoft de Copons.
Quan?
2 de juny de 2023
De 17 a 21 h
On?
Museu de la Vida Rural
Tarifa d'accés
Inscripcions
En línia, presencialment o al 977 870 576
Programa
Presentació del projecte Escola del paisatge
17 h
L’Escola del paisatge és una iniciativa impulsada pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, Conca Activa, la cooperativa l’Aresta, Els Corremarges i la cooperativa Reboll i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, el Consell Comarcal, el PNIN de Poblet, la URV, Anna Sínia i Drac Actiu.
El projecte pilot es desenvoluparà durant el 2023 i el 2024 amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Presentació a càrrec de Josep Maria Vidal, alcalde de l’Espluga de Francolí en funcions; Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural; i Marina Freixes, coordinadora del projecte.

Taula rodona | La importància patrimonial, paisatgística i artística de la pedra seca
17.30 h
Amb la participació d’Eva Pomares, directora general de difusió de la Generalitat de Catalunya i directora del Palau Robert; Guillem Figueras, d’Els Corremarges; Francina Cirera, responsable del projecte Nit de Pedra Seca del centre de cultura i recerca contemporània inLoft de Copons; i Cèlia Mallafré, membre del grup de recerca PATRIARQ-CAIT de la URV entorn de la pedra seca i col·laboradora de la Fundació el Solà.

Demostració | Construcció d’un mur de pedra seca simbòlic a l’hort del Museu
18.30 h
A càrrec del mestre marger Albert Gavaldà i amb visita pel jardí etnobotànic de l’MVR amb Els Corremarges per mostrar la relació entre la pedra seca i la biodiversitat.

Passi de documental | Pedres plenes de vida, de Jordi Giribert
19.30 h
Un projecte artístic que reivindica el valor de les construccions de pedra seca del territori a través d’un documental de ficció i un conte il·lustrat. La història narra un passeig de la Guiomar i el seu avi Pep per les terres properes al monestir de la Bovera, a Guimerà. La noia, inquieta, no només s’interessa pels paisatges i la fauna, sinó també pels marges de pedra seca que el seu avi va construir pel territori. Aquest és el pretext del documental Pedres plenes de vida amb l’objectiu de reivindicar el patrimoni ambiental i rural de l’Urgell i la Segarra i, sobretot, les construccions de pedra seca.
Espai de conversa | A la plaça exterior del Museu
20.10 h
