p

El Festival

El Festival d’Educació per la Sostenibilitat és una proposta singular del Museu de la Vida Rural – Fundació Carulla, una festa.

Els dies 1 i 2 d’octubre de 2021 se’n celebrarà la tercera edició.

Durant dos dies, podreu conèixer de manera vivencial propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat.

Al [FES] hi trobareu, música, xerrades, presentacions de llibres, tallers vivencials, jocs infantils a l’aire lliure, espectacles, menjar ecològic i, sobretot, espais de trobada i creació de sinergies.

A qui va dirigit?

A les comunitats educatives, a professionals de l’educació en el lleure, de l’educació al llarg de la vida, a les famílies i a totes les persones interessades en la cultura que transforma!

Mūtāre - FES

Després del moviment mūtāre que situa la cultura com a factor clau de transformació i de la jornada Mutare Educació que va aprofundir en les relacions entre ambdós sectors, el [FES] situa ara la sostenibilitat com a repte cultural, educatiu i social compartit.

Z

ODS 12

L’edició 2021 del [FES] posarà l’accent en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12: Consum i producció responsables. Comptarem amb experts en economia circular, en reciclatge, en innovació a partir de recursos naturals i sabers tradicionals, amb artistes que donen vida a objectes en desús i amb experts en educació per la sostenibilitat.

Inscripcions

Reserva la teva plaça a través de l’enllaç que trobaràs en cada un dels actes.

Tots els actes són d’entrada gratuïta. Els aforaments són limitats.

Alguns actes seran emesos en directe des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

Divendres 1 d'octubre

Programa d’actes

17 h - Leftovers 2021: RIP

Mireia Domènech, Silvia Iruela i Núria Vila
→ Sala Maria Font

 

Després d’un any i mig de pandèmia, hem generat un 400% més de residus d’un sol ús respecte abans de l’arribada de la COVID-19. S’estima que s’utilitzen 3 milions de mascaretes per minut al món com a protecció davant el virus. La majoria d’aquestes, fabricades amb microfibres de plàstic, es rebutgen. RIP és la nova instal·lació de Leftovers que reflexiona sobre les conseqüències ambientals de la COVID-19 i busca solucions per poder donar una segona vida a tots aquests residus d’un sol ús.

 

 

17.30 h - Natures sonores

Xavier Rovira, Esti Veintemillas, Jaume Ayats i Natacha Filippi
→ Sala Maria Font

 

NATURES SONORES_experience lab digit® és un viatge per la naturalesa de Catalunya, a través de les quatre estacions de l’any. Quatre experiències virtuals inclusives i sonores, una per a cada estació, que ens conviden a un apassionant viatge virtual dins del bosc, amb la música, el soo, l’etnobotànica, la gastronomia, la gemmologia i l’artesania, com a fils conductors per a una innovadora educació d’alta qualitat.

La presentació de la iniciativa anirà a càrrec del seu comissari sonor, Jaume Ayats; de la seva comissària etnobotànica, Natacha Filippi, de l’Associació Els Corremarges; i de Xavier Rovira Rubiralta i Esti Veintemillas, directors conceptuals del projecte i de la seva producció.

 

18 h - L'art d'educar per a la sostenibilitat

Eulàlia Bosch, Escola Vedruna, Escola Martí i Poch, ZER Conca i Institut d’Estudis Ilerdencs
→ Sala Maria Font

 

Cada vegada més escoles centren els seus projectes entorn dels reptes actuals vinculats a la sostenibilitat i veuen en el museu un recurs educatiu de primer ordre en el qual inspirar-se i aprofundir. A partir de l’experiència d’algunes de les escoles properes al museu i del grup de treball Patrimoni i Educació de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, conversarem amb la filòsofa Eulàlia Bosch sobre l’art d’educar per la sostenibilitat.

Les escoles participants són la ZER Conca, l’Escola Martí Poch i l’Escola Vedruna de l’Espluga de Francolí.

 

19.30 h - Presentació de l'assaig audiovisual «Matrix Cultura2050: Els ritmes del Jardí»

Maria Escobedo i Andrew Colquhoun, Livemedia
→ Sala Maria Font

 

Concebut com un assaig audiovisual, Matrix Cultura2050: Els ritmes del Jardí presenta una mirada reflexiva al desenvolupament sostenible des de la cultura. Incorporant diversos paisatges i ecosistemes de la Conca de Barberà, l’assaig parteix del jardí etnobotànic i agroecològic del Museu de la Vida Rural i de l’enteniment del seu rol en relació als territoris que l’envolten.

Els ritmes del Jardí és el primer d’una sèrie d’assajos i també el resultat final d’un flux de treball que porta a terme Livemedia amb iniciatives locals com a part del projecte pilot Matrix Cultura2050, amb la intenció de mostrar el valor de la cultura per als ODS de l’Agenda 2030.

 

20 h - Revista Pantera

Vanesa Freixa
→ Sala Maria Font

 

PANTERA MAGAZINE és una revista per a nens i nenes de 8 a 12 anys que neix sota el segell editorial Savanna Books.

La revista neix per inspirar joves lectors i lectores a lluitar contra el canvi climàtic. Però no és només una revista per a lectors joves, Pantera neix perquè els pares i les mares, els mestres i totes les persones implicades amb els infants tinguin un espai, un referent comú per inspirar-se i trobar la seva via d’activisme.

Presentació a càrrec de Vanesa Freixa.

 

20.45 h - Drap-Art

TANJA GRASS
→ Sala Maria Font

 

Tanja Grass, fundadora, presidenta i directora de Drap-Art, presentarà el projecte i parlarà de la importància de l’art com a eina de transformació social. Farà una reflexió sobre l’evolució de l’art i la societat en general d’un medi rural a un medi urbà i les últimes tendències de tornar a un medi més rural i de portar més verd a les ciutats. Ens parlarà també d’altres iniciatives com ara del Tercer Paradís de Cittadellarte (Fundació Pistoletto), del projecte d’instal·lació amb plantes en l’espai públic realitzat pels estudiants de la UB al Drap-Art’20 a la plaça del Rei, del City Leaks Urban Art Festival de Colònia o de la Biennal del Triangle Sagrat als Països Baixos.

 

Durant tot el dia

La Guingueta del Museu
Espais exteriors

La Guingueta obrirà sempre que hi hagi activitats culturals per oferir servei de beguda i menjar, amb una proposta de productes de proximitat o provinents d’empreses amb consciència social i mediambiental.

Un espai que permet que les converses segueixin després d’una activitat, on els infants i les famílies poden tastar alguns dels productes del taller que acaben de fer o, simplement, on venir a gaudir d’una manera lenta i enriquidora de l’hort i el jardí del museu.

Dissabte 2 d'octubre

Programa d’actes

10 h - La Fundació Carulla i el Museu de la Vida Rural: Cultura responsable

Marta Esteve, Gemma Carbó i Maria Passalacqua
Sala Maria Font

 

Aquest any la Fundació Carulla i el Museu de la Vida Rural han fet un pas més en la reflexió sobre el consum i la producció responsable (ODS12). Les beques SOS Cultura i la plenària Mutare sobre emergència emocional han impulsat el compromís de les arts i la cultura amb les urgències socials. El Museu, com a equipament cultural, ha aconseguit l’acreditació EMAS demostrant així una gestió sostenible en clau mediambiental, econòmica i social.

En aquest acte hi intervindran Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla; Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural; i Maria Passalacqua, directora del Club EMAS.

Aquest acte també s’oferirà en directe des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

10.45 h - El compromís 2030 amb l´ODS 12: La conscienciació i els estils de vida sostenibles, en harmonia amb la natura

Marina Arnau, Josep Maria Tost i Rosa García
Sala Maria Font

 

Cal disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització. El canvi de model de producció cap a l’economia circular és un dels reptes per reduir la generació de residus en el conjunt de l’economia. L’ús generalitzat de l’ecodisseny i la recuperació de materials i components és una estratègia a tenir en compte per a la creació de nous llocs de treball i generar els canvis d’hàbits que permetin avançar cap a una economia més circular i garantir modalitats de consum sostenible.

En aquesta taula rodona hi participaran Marina Arnau, codirectora general de la Fundació Formació i Treball; Rosa García, directora general de Rezero; i Josep Maria Tost, impulsor i professional de referència d’Estratègies Circulars i, durant 10 anys, director de l’Agència de Residus de Catalunya.

Aquest acte també s’oferirà en directe des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

11 h - Taller Drap-Art de Creació artística

Juan Carlos Beneyto
Sala taller

 

L’objectiu d’aquest taller, dirigit a adolescents i a adults i d’una durada de 2,5 hores, és crear obres originals que siguin bidimensionals (collages amb diversos materials) o tridimensionals (escultures-assemblages), donant importància a la idea creativa que sorgeix dels materials-residus disponibles.

La idea original neix i es desenvolupa, sense donar importància a la perfecció de la mateixa sinó al procés de desenvolupament.

Aquests tallers són una excel·lent manera d’aprendre de manera pràctica alhora que acosten el públic als artistes del Festival Drap-Art i la seva reflexió sobre la sostenibilitat. Estan oberts a infants i adults i són una gran activitat comunitària, sent socialment inclusius i educatius en relació al canvi climàtic i a les qüestions de sostenibilitat.

Són experiències col·laboratives on els participants poden aprendre junts, abordar una varietat de temes i, sobretot, usar les seves mans per a crear obres d’art, objectes de disseny, artesania i manualitats que després es poden emportar a casa.

 

12 h - Presentació de les novetats educatives de l'MVR. Educació cultural per la sostenibilitat

Còdol Educació
Diferents espais

 

El Museu de la Vida Rural ofereix propostes educatives basades en l’Educació Cultural per la Sostenibilitat abordant temes que vinculen medi ambient, ecologia, món rural, art i ciència. A partir de la col·lecció permanent, l’hort i el jardí etnobotànic neixen les diferents activitats pensades per a grups escolars i públic familiar.

Les novetats per al curs 2021-2022 giren entorn de temes com l’agricultura i l’alimentació, l’eco-cultura, el residu zero, els oficis tradicionals i l’economia circular, l’aigua, el foc, les migracions, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’art i la natura.

Presentació de les novetats educatives a càrrec de Còdol Educació.

Podeu consultar totes les propostes educatives del Museu a l’apartat Educació.

    12.30 h - Tastets de les novetats educatives de l'MVR. Educació cultural per la sostenibilitat

    Còdol Educació
    Diferents espais

    Després de la presentació de les novetats educatives del Museu de la Vida Rural per al curs escolar 2021-2022, s’oferirà un tastet de cinc d’elles obert a totes les persones participants i interessades en conèixer-les, ja siguin docents o famílies, per poder experimentar-les en primera persona.

    Hi haurà tres torns i per participar-hi cal inscripció prèvia en cada una d’elles a través dels següents enllaços.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    13 h - Àpat d'aprofitament alimentari amb Ada Parellada, Marian Romero i Núria Cuinetes

    Ada Parellada, Marian Romero, Núria Cuinetes i Plataforma Aprofitem els Aliments
    Hort

    A la Plataforma Aprofitem els Aliments treballen de diferents maneres per reduir el malbaratament alimentari i transitar cap a un model alimentari més sa, just i sostenible. El seu objectiu és sensibilitzar sobre el valor dels aliments i, sempre que poden, treballar en un espai gastronòmic on l’aliment esdevé vehicle poderós per al desenvolupament de la comunitat.

    La Plataforma Aprofitem els Aliments amb la col·laboració del Museu de la Vida Rural i l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí organitzen una acció que culminarà amb un dinar per a tothom elaborat per les xefs Ada Parellada, Marian Romero i Núria Cuinetes.

    Les tres xefs elaboraran un àpat d’aprofitament amb aliments recuperats que haurem recollit la tarda de divendres i amb els que prepararem, de manera participativa, un àpat nutritiu i deliciós. Amb elles aprendrem trucs i receptes d’aprofitament amb grans dosis de creativitat i en un ambient lúdic i distès.

    Fes-te voluntari i participa en tota l’acció.


     

    Per dinar, hi haurà quatre torns per tal garantir les mesures de seguretat.

     

     

     

    16 h - Activació de l'exposició «Arqueologies del paisatge»

    Inula [MCarmen G. Mahedero]
    Sala Lluís Carulla i taller

     

    Després de visitar l’exposició «Arqueologies del paisatge», i a partir de la narració col·lectiva d’experiències del paisatge, crearem una gràfica del territori. Es tractarà, doncs, d’acostar-nos al procés desenvolupat a la sala «Paisatge viscut» des de les vivències i el dibuix.

    17 h - CRIT de les conques. Despoblament rural

    Diego Pallarès, Mar García Rodríguez i Carla Más Rovirosa
    Laboratori de la sostenibilitat

     

    La sostenibilitat a les escoles de la Conca de Barberà i l’envàs valor per potenciar els oficis artesanals són dos dels treballs de recerca que alumnes de Batxillerat estan desenvolupant en el marc de «El CRIT de les Conques», un projecte de la Fundació Cívica Innomnium i el Museu de la Vida Rural amb el programa ODS Youth Academy Challenge. Aquest té com a objectiu la participació ciutadana en la identificació dels reptes de desenvolupament sostenible del territori, així com la definició i l’aplicació de solucions mitjançant processos d’emprenedoria cívica.

    Diego Pallarès i les alumnes Mar García Rodríguez i Carla Más Rovirosa ens presentaran el seu treball.

    17.30 h - Marató RE-M de l'Energia

    Eloi Burriel
    → Sala Maria Font

     

    La Marató RE-M de l’Energia (estalvi energètic per la lluita contra la pobresa energètica i el canvi climàtic) és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a projectes de lluita contra la pobresa energètica i contra l’emergència climàtica.

    La Marató RE-M de l’Energia s’adreça als Ajuntaments i ens que vulguin mobilitzar una part dels seus equipaments per col·laborar en aquest projecte, en una iniciativa que engloba sensibilització sobre la transició energètica, la lluita contra el canvi climàtic i l’adaptació davant nous escenaris i que compta amb un component social associat.

    Fins ara ja hi han participat més de 400 equipaments de 18 ajuntaments i 13 departaments de la Generalitat de Catalunya i de diferents tipologies. I s’ha aconseguit estalvi per a més de 35 projectes específics de lluita contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica.

    Presentació a càrrec d’Eloi Burriel.

    18 h - Taller Drap-Art d’eco-stamp

    Julio Cesar Ortega
    → Sala taller

     

    L’objectiu d’aquest taller, dirigit a nenes i nens a partir de 6 anys, joves i adults i d’una durada de 2,5 hores, és crear segells, plantilles i mascaretes fent servir materials orgànics (verdures, fruites, flors, fulles…) i d’altres de reciclats (suros, taps, cordes, plàstics, cartrons…). Amb aquest taller descobrirem tècniques per crear patrons decoratius (concepte de rapport, alternança positiu/negatiu, superposicions, etc.).

    Aquests tallers són una excel·lent manera d’aprendre de manera pràctica alhora que acosten el públic als artistes del Festival Drap-Art i la seva reflexió sobre la sostenibilitat. Estan oberts a infants i adults i són una gran activitat comunitària, sent socialment inclusius i educatius en relació al canvi climàtic i a les qüestions de sostenibilitat.

    Són experiències col·laboratives on els participants poden aprendre junts, abordar una varietat de temes i, sobretot, usar les seves mans per a crear obres d’art, objectes de disseny, artesania i manualitats que després es poden emportar a casa.

    19 h - Leftovers. Inauguració de la instal·lació artística

    Mireia Domènech, Silvia Iruela i Núria Vila
    Sala MU

    Sense inscripció prèvia.

    Després de tot un dia de treball en la mostra, Leftovers presentarà RIP, la nova instal·lació que reflexiona sobre les conseqüències ambientals de la COVID-19 i busca solucions per poder donar una segona vida a tots aquests residus d’un sol ús.

    20.30 h - Concert de Xavier Lozano

    Xavier Lozano
    Jardí

     

    Amb la idea del reciclatge i l’observació dels que ens envolta, podem sentir objectes que veiem cada dia. Una crossa, una cadira, una escombra, una regadora… deixen sentir la seva veu per recordar-nos que la música és allà on decidim trobar-la.

    La tercera edició del [FES] clourà amb música, com no podia ser d’una manera, i ho farà amb un concert sorprenent i gens convencional per a tots els públics de la mà del músic Xavier Lozano.

    Durant tot el dia

    Petits Somnis
    El Pájaro Jocs
    Sala dels carros

    D’11 a 14 h i de 16 a 19 h
    Sense reserva prèvia.

    Petits Somnis és un espai destinat a famílies amb infants de 0 a 5 anys. Un espai de creativitat, lliure expressió, exploració personal i de l’entorn que genera diàleg i comunicació.

    Un lloc, un petit somni on tothom s’hi senti en harmonia.

    Els més petits, acompanyats dels grans, podran gaudir de jocs de construcció sense objectiu ni finalitat, amb material psicomotriu que podran fer servir segons les seves capacitat i instal·lacions sonores amb instruments afinats que podran explorar lliurement.

     

    Muntatge de la instal·lació artística de Leftovers
    Sala MU

    Durant tot el dia, Leftovers produirà la instal·lació artística RIP, que reflexionarà sobre les conseqüències ambientals de la COVID-19 i buscarà solucions per poder donar una segona vida a tots aquests residus d’un sol ús. L’espai i el treball de les seves artistes serà visitable fins a la seva presentació, a les 19 h.

    Mostra de reciclatge artístic i consum sostenible
    Drap-Art
    Hort

    Des de l’any 2004 el Festival Drap-Art organitza un mercat d’art, disseny i artesania amb productes creats a partir de materials recuperats i reciclats amb l’objectiu de difondre una manera més responsable de consumir, potenciar una economia verda i creativa i oferir als artistes un punt de venda i d’exposició.

    El [FES] comptarà amb una selecció d’artistes, dissenyadors i artesans que treballen amb materials sostenibles, recuperats i reciclats, com ara joieria de forquilles i culleres  de Forquillart, els objectes decoratius i la bijuteria creada a partir de plàstics recuperats de Ranart, les làmpades de disseny de gàbies reutilitzades de Different design, i les petites obres d’art, productes tèxtils, bijuteria de materials reciclats de Revolución Artística.

     

    La Guingueta del Museu
    → Espais exteriors

    La Guingueta obrirà sempre que hi hagi activitats culturals per oferir servei de beguda i menjar, amb una proposta de productes de proximitat o provinents d’empreses amb consciència social i mediambiental.

    Un espai que permet que les converses segueixin després d’una activitat, on els infants i les famílies poden tastar alguns dels productes del taller que acaben de fer o, simplement, on venir a gaudir d’una manera lenta i enriquidora de l’hort i el jardí del museu.

    Retransmissions en directe

    Reviu el [FES] 2020!

    Amb el suport de:

    BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

    Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

    T'hi has inscrit correctament!