p

El Festival

El [FES] és una proposta singular del Museu de la Vida Rural – Fundació Carulla, una festa.

Durant dos dies, podreu conèixer de manera vivencial propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat.

Al [FES] hi trobareu, música, xerrades, presentacions de llibres, tallers vivencials, jocs infantils a l’aire lliure, espectacles, menjar ecològic i, sobretot, espais de trobada i creació de sinergies.

A qui va dirigit?

A les comunitats educatives, a professionals de l’educació en el lleure, de l’educació al llarg de la vida, a les famílies i a totes les persones interessades en la cultura que transforma!

Quan?

2 i 3 d’octubre 2020

Z

Mūtāre - FES

Després del moviment mūtāre que situa la cultura com a factor clau de transformació i de la jornada Mutare Educació que va aprofundir en les relacions entre ambdós sectors, el FES situa ara la sostenibilitat com a repte cultural, educatiu i social compartit.

Inscripcions

Ha arribat el moment de decidir en quins actes del [FES] 2020 vols assistir.

Reserva la teva plaça a través de l’enllaç que trobaràs en cada un d’ells.

Els aforaments són molt limitats.

Alguns actes seran emesos en directe des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

Divendres 2 d'octubre

Actes

17 h - "Un cambio de verdad". Gabi Martínez

Gabi Martínez
Sala Maria Font

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/3i3mOuQ

Què podem fer per canviar la nostra relació amb la natura i la manera d’explicar-la? Quins són els sabers del món rural i el treball de la terra que ens cal preservar? Com entenem el paisatge? I ara, en el context de la crisi actual, per què culpem animals com el pangolí o el ratpenat del coronavirus que trasbalsa el món? L’escriptor Gabi Martínez, considerat una de les veus més consolidades de la narrativa castellana, parlarà sobre la nostra relació amb la natura arran de la recent publicació del seu darrer llibre Un cambio de verdad (Seix Barral, 2020).

Aquest acte també s’oferirà en directe des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

18 h - Presentació de la campanya "El transport públic ens dona més". Daniel Pi

Daniel Pi, amb il·lustracions de Cristina Bueno
Sala d’actes

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/2HDVKpt

La campanya “El transport públic ens dona més” és una iniciativa i disseny de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) en el marc del seu 25è aniversari (1993-2018).

La campanya està basada en 10 missatges expressats en 20 imatges de la il·lustradora Cristina Bueno, que ens transmeten emocions i conceptes vinculats als valors i avantatges del transport públic. Les il·lustracions tracten sobre els beneficis del transport públic en relació a la capacitat de transport, la reducció d’emissions contaminants, la salut, la seguretat vial, la lluita contra el canvi climàtic, l’equitat social i la no discriminació, els llocs de treball, l’estalvi en infraestructures, l’economia domèstica i el benestar personal.

19 h - Presentació del llibre "Esperança activa", de Joanna Macy, i taller a càrrec de Daniel Turón

Daniel Turón
Sala Maria Font

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/3n0donF

Els llibres sobre el canvi ecosocial de vegades s’obliden d’un component fonamental: com desenvolupar la nostra pròpia capacitat de resiliència per contribuir plenament a aquest procés? Esperança Activa omple aquest buit d’una manera bonica, guiant el lector en un viatge a través de la gratitud, el dolor, la interconnexió i, finalment, la transformació. Presentació a càrrec de l’ecofilòsof Daniel Turón.

Després de la presentació del llibre, Daniel Turón impartirà un taller sobre psicologia ecològica. Des de dinàmiques en grup, meditacions personals, coaching, comunicació empàtica i altres eines pràctiques, explorarem la reconciliació amb la natura, des d’una visió local i de col·laboració, com a creatius culturals, per a la transformació resilient i cooperativa.

La primera part d’aquest acte també s’oferirà en directe des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

21 h - Rawscenography

Rawscenography – Espai reservat (de privilegis). Còmplices de Fira Tàrrega.
Diferents espais

Els privilegis són un dels fonaments de la desigualtat comunitària. Sovint són parcialment invisibles, fins i tot per a qui els pateix, però també sovint manquen d’eines per a deslliurar-se’n o revertir-ne causes i efectes.

Aquest projecte pretén generar petits oasis on posar de manifest les múltiples capes que els provoquen i presentar petits exercicis de renúncia o consciència col·lectiva respecte a ells. 

Mitjançant instal·lacions infogràfiques i utilitzant l’espai públic com a pla de treball, es genera informació in-situ prenent com a punt de partida la interacció amb les persones i fins i tot utiltizant-ne els seus cossos com a elements del gràfic.

Rawscenography dissenya espais efímers que generen un lloc on les persones poden encarar-se als seus propis privilegis proposant espais reservats per a aquells que no els tenen. I ho fan de manera juganera, ecològica i de la forma més amable.

Durant tot el dia

Projecció d’AstroPrades
Laboratori de la sostenibilitat
Projecció de les peces “Deep Sky” i “El cel de les muntanyes de Prades i el Montsant”, a càrrec del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. A la sala fosca del Laboratori de la Sostenibilitat del museu.

La Guingueta del Museu
Espais exteriors
La Guingueta obrirà sempre que hi hagi activitats culturals amb una proposta de productes de proximitat o provinents d’empreses amb consciència social i mediambiental i seguirà comptant amb la expertesa de Gustus Càtering per als grans esdeveniments, com ara el FES.

Un espai que permet que les converses segueixin després d’una activitat, on els infants i les famílies poden tastar alguns dels productes del taller que acaben de fer o, simplement, on venir a gaudir d’una manera lenta i enriquidora de l’hort i el jardí del museu.

 

Dissabte 3 d'octubre

Actes

10 h - "2030. Una agenda per transformar el món". Arnau Queralt

Arnau Queralt
Sala Maria Font

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/3i955lL

L’any 2015 l’Assemblea General de Nacions Unides aprovava una nova agenda global, en l’horitzó de l’any 2030, amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible objectius (ODS) i 169 fites associades. Transformar el nostre món és el títol de la resolució on es recull aquesta nova agenda i on es marca la seva voluntat transformadora davant d’uns reptes que cal abordar urgentment i que requereixen visions i actuacions transversals, integradores i a múltiples nivells. Conferència a càrrec d’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

Aquest acte també s’oferirà en directe des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

11 h - "Mutare SOS. La sostenibilitat necessita la cultura". Marta Esteve i Gemma Carbó

Marta Esteve i Gemma Carbó
Sala Maria Font

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/30fCCEK

Davant la profunda transformació social que estem vivint, en què res tornarà a ser com era, des de la Fundació Carulla volem imaginar solucions creatives a aquestes noves realitats, reinventar-nos comptant amb el coneixement col·lectiu de tothom, de manera participativa.

Mutare SOS és l’espai de participació i cocreació de la Fundació Carulla i els museus han estat els protagonistes del cicle “Els museus post Covid-19” fet durant el confinament. Tres jornades que han servit per parlar i debatre sobre la funció educativa, turística i social d’aquests equipaments.

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, i Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural, en presenten els resultats.

Aquest acte també s’oferirà en directe des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural.

11.30 h - Inauguració dels nous espais educatius de l'MVR. Anna Alcubierre i Eulàlia Bosch

Anna Alcubierre i Eulàlia Bosch
Laboratori de la sostenibilitat

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/2EELUm1

El “Laboratori de la sostenibilitat” neix com a espai dedicat a l’experiència a través del joc. Es tracta de transmetre els valors dels Objectius del Desenvolupament Sostenible mitjançant les activitats que s’hi realitzen. L’espai és una plataforma, camp de joc, que s’organitza des de la senzillesa, seguint les dicotomies que ens regala la naturalesa com el dia i la nit, o l’estiu i l’hivern.

Això es tradueix a partir de la llum, l’espai fosc: on la projecció i la llum negra regnen; i l’espai clar: on la llum del dia se suma a la llum artificial que ens ofereix l’esplendor de molts colors que dinamitzen l’ambient. La sortida és un espai de reflexió, amb l’arbre de la vida com a protagonista.

Presentació a càrrec d’Anna Alcubierre.

El laboratori està presidit per l’obra “Homenatge als elements”, d’Eugènia Balcells. Ens la presentarà Eulàlia Bosch.

12 h - Inauguració de l'hort i el jardí etnobotànic de l'MVR. Cooperativa l'Aresta i Els Corremarges

Cooperativa l’Aresta i Els Corremarges
Hort i jardí etnobotànic

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/2HEtIKw 

Durant segles, l’hort ha estat un element central en la nostra alimentació i ens ha donat productes frescos durant tot l’any. En el món rural, també s’utilitzaven quotidianament una multitud de plantes de l’entorn més proper i que en l’actualitat ens són desconegudes.

El Museu de la Vida Rural, la cooperativa l’Aresta i l’associació Els Corremarges presenten el nou hort ecològic i jardí etnobotànic de l’MVR, un espai lúdic i educatiu dedicat a la preservació dels recursos naturals i dels sabers locals que formen part de la cultura mediterrània i que ara forma part de l’exposició permanent del museu.

De 12.30 a 14 h - Educació cultural per la sostenibilitat. Tastets de les novetats educatives de l'MVR. Còdol Educació

Còdol Educació
Diferents espais
El Museu de la Vida Rural ofereix propostes educatives basades en l’Educació Cultural per la Sostenibilitat abordant temes que vinculen medi ambient, ecologia, món rural, art i ciència. A partir de la col·lecció permanent, l’hort i el jardí etnobotànic neixen les diferents activitats pensades per a grups escolars i públic familiar.

Les novetats per al curs 2020-2021 giren entorn de temes com l’agricultura i l’alimentació, l’eco-cultura, el residu zero, els oficis tradicionals i l’economia circular, l’aigua, el foc, les migracions, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’art i la natura.

Inscripcions als tastets de les 12.30 h.

Inscripcions als tastets de les 13 h.

Inscripcions als tastets de les 13.30 h.

Podeu consultar totes les propostes educatives del museu a l’apartat Educació.

16 h - "Crit de les conques". MVR i Fundació Innomnium

Museu de la Vida Rural i Albert Latorre
Sala Maria Font

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/3i3SwIo

El projecte “Crit de les Conques” és una iniciativa impulsada per la Fundació Cívica INNOMNIUM i el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla en aliança amb els Serveis Territorials d’Educació i els Centres de Recursos Pedagògics que té com a objectiu la participació ciutadana en la identificació dels reptes de desenvolupament sostenible del seu territori, així com en la definició i l’aplicació de les solucions mitjançant processos d’emprenedoria cívica.

Es tracta d’una iniciativa transregional que compta amb el suport del Servei d’Innovació, Xarxes i Serveis Educatius i que acull els alumnes de primer i segon de batxillerat de diferents centres d’educació secundària de les comarques de la Conca de Barberà, les Garrigues, l’Urgell i el Priorat.

16 h - "Educación y cultura para la sostenibilidad". Lucía Vázquez

Lucía Vázquez
Acte no presencial. En línia des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural

L’educació és la base per millorar la nostra vida i fer possible el desenvolupament sostenible. Pot proveir a la població local amb les eines necessàries per desenvolupar solucions innovadores als problemes més grans del món. L’art, com diu l’educador i artistà urguaià Luis Camintzer, és “el lloc on es poden pensar coses que no són pensables en altres llocs”.

Lucía Vázquez va ser cap del Departament d’Educació del Museu Picasso de Màlaga de 2008 a 2016. Membre del Comitè Científic de la International Conference on Sustainable Development, organitzada per Earth Institute de la Universitat de Columbia i Sustainable Development Solutions Network. Col·laboradora de la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible.

Vázquez oferirà una conferència on connectarà art, educació i sostenibilitat.

17 h - Apropa Cultura. Sònia Gainza i Aida Morgades

Sònia Gainza i Aida Morgades
Sala Maria Font

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/3cCPrxH

Apropa Cultura és una iniciativa que uneix museus, auditoris, festivals i teatres amb les entitats del sector social per a fer la cultura accessible. Compartim un compromís amb l’educació, creiem que és el camí per crear vincles entre l’àmbit social i cultural. Per això organitzen formacions adreçades a professionals d’equipaments culturals per tal de millorar les experiències de les entitats socials. Des d’Apropa Cultura s’ofereix un ampli ventall d’espectacles i activitats culturals a preus accessibles per a persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat.

18 h - "Diez violetas" i "Pel forat de l'altre món". Merakimú

Marta Michans
Sala d’actes

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/3kQEsUr

Les històries en minúscula fan la Història en majúscula. Per això, poder crear espais on totes les històries són rellevants és indispensable per a crear una narrativa on tothom hi sigui.  Això és el que hem fet a Merakimú a través de dos iniciatives: Diez violetas i Pel forat de l’altre món.

A Diez violetas, en col·laboració amb PerCorda, recuperem, mitjançant la música i la veu, les obres i històries de les primeres dones que van publicar poesia a la premsa del s. XIX a Espanya. Aquest projecte s’impulsa també a través de Fem Llitera, empresa del quart sector que vol recuperar l’equilibri poblacional dels nostres pobles.

A Pel forat de l’altre món recollim les històries de vida de la gent gran d’Albelda i dissenyem rutes guiades pels carrers del poble a través de les veus nostres avis. En aquest espai, us invitem a endinsar-vos dins les històries de la gent dels pobles, però també a dins de la vostra pròpia història.

18.30 h - Money for free

Espais exteriors

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/3cAfGVI

Money for free és una intervenció urbana polític-poètica duta a terme per l’artista noruec John Fisherman. A través de les seves aparicions, només anunciades a través de les xarxes socials (@moneyxfree), i acompanyat per regidors-speakers del moviment Money for free que donen veu al públic i als transeünts, John ens convida a reflexionar sobre el sentit d’aquesta societat capitalista sotmesa al culte dels diners.

Una provocació i una pertorbació de l’ordre públic que, en forma de joc –fins i tot alguns dirien a l’estil reality show– persegueix investigar quina relació tenim amb els diners i fins a quin punt som conscients de la capacitat de la societat per apoderar-se i prendre decisions de manera conjunta.

20.30 h - Leftovers

Mireia Domènech, Silvia Iruela i Núria Vila
Laboratori de la sostenibilitat

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/33aQGkJ

Del 30 de setembre al 3 d’octubre tres persones viuran tancades dins el Museu de la Vida Rural per tal d’experimentar amb materials reaprofitats. Es tracta de Mireia Domènech, Silvia Iruela i Núria Vila, tres dissenyadores interessades en la creació sostenible. L’objectiu del confinament serà crear una peça artística amb sobrants, mitjançant procediments experimentals naturals, com per exemple tints vegetals, tinta de carbó, o la creació de paper amb plantes seques.

Leftovers té com a objectiu l’experimentació i difusió de noves formes de creació basades en la sostenibilitat i la utilització de materials de reaprofitament. Juntament amb la idea d’educar sobre metodologies respectuoses amb el medi ambient.

El dia 3 presentaran en resultat d’aquest procés creatiu.

21 h - Concert "Lilith", de Maria Rodés

Maria Rodés, Isabelle Laudenbach, Pep Pascual, Marta Roma i Marina Tomás
Sala Maria Font

Inscripció a l’acte: https://bit.ly/33ejxot

Entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible la igualtat de gènere ocupa un lloc central. Maria Rodés rendeix un petit homenatge a totes aquelles dones lliures que s’han atrevit a mostrar la seva intel·ligència, la seva curiositat, la seva creativitat i el seu inconformisme, encara que per això moltes acabessin en la foguera. La cantant planteja un repertori específic inspirat pel món de les bruixes i per les seves múltiples connotacions al llarg de la història.

Durant tot el dia

Katakrak – Jocs per a tots els públics
Espais exteriors

Inscripcions (disponibilitat en diferents franges horàries): https://bit.ly/3ja6iKJ 

Enginys Eko.poètiks és una instal·lació interactiva per a tots els públics. Cada arteface és únic i autònom i tots junts creen un espai original, lúdic i participatiu. Creativitat, reciclatge i joc amb els principis bàsics de l’electricitat, l’electrònica, les energies renovables i… un xic de poesia. Cada enginy, un element recuperat que es mou amb una font d’energia renovable (energia solar, dinamos, imants…), planteja diversos reptes a les habilitats dels participants. I s’hi llegeix, també, una reflexió poètica.

Drac Actiu – Sostenibilitat i educació ambiental
Hort i jardí etnobotànic

Inscripcions (disponibilitat en diferents franges horàries): https://bit.ly/2HzN7fu 

Drac Actiu proposa el tast de tres activitats relacionades amb l’educació ambiental i la sostenibilitat. Per un costat “El riu és viu” per reflexionar i conscienciar sobre els efectes del canvi climàtic i l’impacte d’aquest en el dia a dia i, per altra banda, “El món de les abelles” per descobrir com són com viuen les abelles, aprendre la importància el seu paper ecològic i conèixer tots els productes que elaboren i les seves propietats.

En relació a l’acció mediambiental Drac Actiu presentarà i farà una petita prova d’orientació en les mateixes instal·lacions del museu.

Projecció d’AstroPrades
Laboratori de la sostenibilitat
Projecció de les peces “Deep Sky” i “El cel de les muntanyes de Prades i el Montsant”, a càrrec del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. A la sala fosca del Laboratori de la Sostenibilitat del museu.

La Guingueta del Museu
Espais exteriors
La Guingueta obrirà sempre que hi hagi activitats culturals amb una proposta de productes de proximitat o provinents d’empreses amb consciència social i mediambiental i seguirà comptant amb la expertesa de Gustus Càtering per als grans esdeveniments, com ara el FES.

Un espai que permet que les converses segueixin després d’una activitat, on els infants i les famílies poden tastar alguns dels productes del taller que acaben de fer o, simplement, on venir a gaudir d’una manera lenta i enriquidora de l’hort i el jardí del museu.

Retransmissions en directe

Amb el suport de:

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!