ENTRADES EXHAURIDES

El Museu de la Vida Rural i el Monestir de Poblet han unit esforços per tal de representar el Cant de la Sibil·la a l’interior de la basílica de Santa Maria de Poblet en el marc d’una jornada dedicada al cant tradicional dels dies de Nadal i les cançons de la vida rural.

Serà el proper diumenge 29 de desembre i a més a més de la posada en escena a l’església, el Museu de la Vida Rural acollirà una xerrada al matí sobre la mateixa temàtica.

El grup de polifonia tradicional del Mediterrani, Tornaveus, encapçalat pel musicòleg i director del Museu de la Música, Jaume Ayats, serà l’encarregat de conduir la conferència a les 12 h. Durant el col·loqui es desgranaran les cançons de Nadal, plenes de sorpreses, de referències inesperades i d’absurds. La conferència du per títol ‘El Cant de la Sibil·la i les nostres tonades nadalenques’. La xerrada explicarà el perquè d’algunes d’aquestes lletres i es fixarà en el caràcter desenfadat i de tabola del repertori de Nadal català, interpretant-ne alguns fragments. Al mateix temps, s’abordarà la tradició del Cant de la Sibil·la, d’on ve i com ha perviscut a Mallorca i a l’Alguer. Així com la recerca que ha fet el grup Tornaveus abans d’interpretar-lo al Monestir de Poblet.

A les 18 h s’iniciarà el Cant de la Sibil·la a l’església de Santa Maria del Monestir de Poblet a càrrec de les veus de Tornaveus: Jaume Ayats, Heura Gaya, Anaís Falcó, Iris Gayete i Ester G. Llop. En aquesta ocasió, Tornaveus s’acompanyarà de Josep Borràs al baixó en la seva interpretació. Es tracta d’un cant que versa sobre el judici final i del naixement de Jesús, posats en boca de la sibil·la Eritrea. El conjunt, després d’una investigació, ha optat per modular les veus amb un estil més deutor de la tradició de cant popular de la zona mediterrània i completarà el concert amb tonades relacionades amb el Nadal.

El Cant de la Sibil·la es va prohibir durant el Concili de Trento que va vetar les manifestacions teatrals a l’interior dels temples. Malgrat tot, a Mallorca i a l’Alguer es van continuar representant. El segle passat es va recuperar aquesta tradició a la basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona, o més recentment, el 2013, a la Catedral de Tarragona. Així doncs, aquest 2019 el Cant de la Sibil·la ressonarà al Monestir de Poblet. Seguidament, el mateix grup Tornaveus oferirà un repertori relacionat amb el Nadal.

La jornada està organitzada entre el Monestir de Poblet i el Museu de la Vida Rural amb la col·laboració de Tornaveus. També compta amb el suport del Museu de la Música de Barcelona i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

L’accés és gratuït, però es necessita reserva prèvia enviant un correu a info@museuvidarural.cat

u

Activitat

Conferència i concert

Quan?

Diumenge 29 de desembre
A les 12 h i a les 18 h

On?

Museu de la Vida Rural
p

Tarifa d'accés

Gratuït
Amb inscripció prèvia
j

Inscripcions

ENTRADES EXHAURIDES
977 870 576
Places limitades

Butlletí de notícies

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!