Carretera de Montblanc, 35
L’Espluga de Francolí 43440
977 870 576
Amb aquesta edició, finalitza una proposta educativa que va arrencar l’any 2018 i de la qual han pogut gaudir més de 270 alumnes i docents de diferents centres d’educació secundària.
Aquest curs, tres centres educatius han participat al programa UMA.
A través dels llenguatges artístics, les alumnes parlen de les vivències de l’adolescència.
Les ulleres verdes fan referència al canvi de mirada que ens cal per assolir els ODS vinculats al planeta.
L’UMA ha contribuït a un dels objectius principals de l’MVR; posar-se a la disposició dels centres com un recurs educatiu de gran valor.
7 de juliol de 2022
L’Institut El Morell i l’INS Joan Amigó i Callau de l’Espluga de Francolí han participat un curs més al programa UMA amb la realització de dues exposicions que giren entorn de diferents aspectes de la sostenibilitat, i l’INS Jaume I de Salou ha continuat treballant en un proposta expositiva sobre la figura del rei Jaume I en el marc del programa Apadrinem el nostre patrimoni.
Després del curs 2020-2021, en què l’alumnat de primer d’ESO de l’INS Joan Amigó i Callau va realitzar l’exposició Vida al límit, les alumnes d’arts escèniques del mateix centre han creat Metamorfosi. Es tracta d’una proposta expositiva que parteix d’unes experiències personals per posar sobre la taula estereotips i prejudicis que travessen les vides de les adolescents i són una expressió de diferents problemàtiques socials. A través dels llenguatges artístics, les alumnes parlen de les vivències d’aquesta etapa de la vida i de situacions que afecten la salut emocional de les adolescents. La performance, la fotografia, el dibuix i la pintura els han permès tractar temes com la pressió estètica, familiar, els estudis, la violència de gènere, l’amistat i l’amor romàntic, entre d’altres, amb l’objectiu d’ampliar la mirada adulta sobre aquests temes.
El procés de creació que hi ha darrere aquesta exposició ha permès que les adolescents es coneguin una mica millor, trencar tabús i superar prejudicis a l’hora d’expressar les emocions i pensaments. L’alumna Judith Velasco explica la seva experiència juntament amb la professora de teatre i la coordinadora del programa UMA en aquest reportatge realitzat per TAC12.
L’alumnat de tercer d’ESO de l’INS El Morell ha gaudit, per quart any consecutiu, de l’assessorament dels professionals de l’MVR en la creació d’una exposició sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Com cada any, la mostra recull projectes realitzats per l’alumnat de primer d’ESO fins a 1r de batxillerat, i es coordina des del departament de tecnologia del centre educatiu. Enguany, la mostra porta per títol Les ulleres verdes, fent referència al canvi de mirada que ens cal per assolir els ODS vinculats al planeta. A través d’un joc dinamitzat pels mateixos creadors de la mostra, els visitants han conegut els projectes realitzats en diferents assignatures, tot descobrint a quin dels 5 ODS mediambientals pertanyen. La professora Susana Bujalance i els alumnes Aleix Martínez i Ares Alférez ho expliquen en el programa de ràdio Les Veus del Morell.
Després de les exposicions Mix technology (curs 18-19), The green house (curs 19-20) i Discovering ODS (curs 20-21), l’alumnat de l’optativa UMA d’enguany ha agafat el relleu en la tasca de mostrar, a través de l’exposició Les ulleres verdes, com es treballa a l’INS El Morell per la sostenibilitat i continuar creant aquest relat per transmetre’l i implicar tota la seva comunitat educativa.
L’alumnat del primer curs de batxillerat artístic de l’INS Jaume I ha continuat treballant en l’exposició 1229: Objectiu Mayurqa, un projecte expositiu que els companys i companyes del curs anterior van iniciar. Enguany, la mostra s’inaugurarà el dia 2 de setembre i es podrà veure a la Torre Vella de Salou fins al 15 d’octubre.
Aquest curs, l’alumnat ha millorat l’exposició incloent-hi un nou àmbit vinculat al color porpra, aportant nou contingut sobre el comerç, la política de l’època i els estrats socials. Els visitants podran veure nous objectes produïts pels alumnes d’arts plàstiques i vestits fets per l’associació de dones de Salou. Durant el període d’exposició també es podrà realitzar un taller d’heràldica dissenyat per l’alumnat.
Després de 4 anys de camí, el programa d’assessorament UMA finalitza amb un recorregut ple d’aprenentatges. Els múltiples projectes expositius desenvolupats i la diversitat de temàtiques tractades han enriquit formació dels alumnes d’educació secundària. La metodologia globalitzadora del programa inspirada en l’ABP ha permès a l’alumnat treballar en unes propostes significatives pel seu propi desenvolupament, tornant-li el protagonisme i fent-lo responsable del seu propi aprenentatge. Celebrem també que l’UMA ha contribuït a un dels objectius principals de l’MVR; posar-se a la disposició dels centres com un recurs educatiu de gran valor i fer créixer una comunitat que s’implica en l’educació cultural per la sostenibilitat.