4 mins 59 secs Compartir

Acció | ODS 10. Reducció de les desigualtats

Notícia | «Benvinguts! Ens coneixem?», un programa ideat per reforçar les capacitats dels joves migrants

Museu de la Vida Rural

El programa vol acompanyar els joves, ajudant-los en la seva integració social, cultural i laboral.

4 de juliol de 2022

Alieu Ceesay, Houssam El Idrissi i Mohamed Medah són tres joves menors d’edat que viuen al centre Sirius de Santa Coloma de Queralt i amb qui durant dues setmanes hem estat compartint experiències al Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla en el marc d’una prova pilot cultural i educativa d’acollida que pretén ser extrapolable a qualsevol dels Centres d’acollida de Catalunya i aplicable en altres equipament culturals.

L’Alieu ha vingut des de Gàmbia i l’Houssam i el Mohamed des del Marroc. Ells són tres dels més de 2.300 joves migrants que han arribat a Catalunya entre 2021 i 2022 buscant un futur millor. Els tres conviuen amb altres joves menors sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya en aquest centre que està gestionat per l’entitat Intress, una organització que detecta necessitats, dissenya projectes i gestiona serveis amb un model d’atenció propi centrat en la persona i en la comunitat com a motors de la transformació social, treballant en aliança amb altres agents socials per impulsar un sistema social just i equitatiu.

Joves en una activitat a Santa Coloma de Queralt. Foto: Intress

El programa vol ajudar a reforçar les capacitats dels joves migrants per facilitar-los trobar el seu lloc en la societat que els acull i donar-los eines bàsiques per ajudar-los en el seu camí d’adaptació. Una de les primeres eina és l’idioma i per això reben classes de català i castellà

Dades del Departament de la Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

 

Davant d’aquesta realitat, la salut, sobretot en l’aspecte psicològic, l’educació i la participació en la vida social i cultural, així com la inserció en el mercat laboral, són els grans àmbits d’actuació de les entitats socials.

És en el marc d’aquest repte que Intress i el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla han arribat a un acord per executar el programa «Benvinguts! Ens coneixem?», una prova pilot que proposa reforçar les capacitats dels joves fent ús de la riquesa dels recursos patrimonials, educatius, artístics i pedagògics del Museu i del treball en xarxa. Es tracta un programa d’educació no-formal de 40 hores de durada, que inclou 12 hores de pràctiques de treball tutoritzat i que s’ha desenvolupat com a prova pilot del 13 al 27 de juny de 2022 al Museu de la Vida Rural amb els següents objectius:

  • Facilitar una comprensió bàsica del medi rural i de les seves transformacions, així com de pràctiques i oficis en clau de sostenibilitat.
  • Fomentar coneixements i vincles dels joves amb el món rural, a través del que mostra el museu i de la visita a l’entorn immediat.
  • Promoure la pràctica d’aquelles actituds i habilitats personals i socials necessàries pel desenvolupament dels joves i per la seva inclusió social i laboral en el territori. 
Els joves i l'Eulàlia, la seva mentora, en una de les sessions a l'MVR

Tenint en compte les necessitats imminents dels joves, la introducció al món del treball i dels oficis ha estat la prioritat transversal del programa. Però les activitats que han desenvolupat estimulen competències bàsiques en els següents àmbits: el coneixement del medi natural, social i cultural; el científic-tècnic; el lingüístic, l’artístic i el de l’educació de valors, aprofundint en les dimensions personal i interpersonal, a través de les competències transversals.

Una de les jornades al jardí del Museu

La metodologia de treball utilitzada s’ha basat en el Decàleg Mutare de la Fundació Carulla per incrementar el poder transformador dels projectes culturals i s’emmarca en el programa Labs de la Fundació on es posen a prova noves fórmules per veure com la cultura pot atendre reptes socials. En aquest cas, el lab aborda els reptes dels joves migrants que arriben a Catalunya amb la voluntat de:

  • Incentivar la seva curiositat i actitud d’obertura
  • Millorar les seves habilitats socials i comunicatives 
  • Fomentar l’autoresponsabilitat
  • Promoure la seva capacitat d’adaptació
  • Millorar la confiança en si mateixos

Durant tot el procés els joves han estat acompanyats per una educadora-mentora, l’Eulàlia Fernández, i supervisats per la consultora internacional amb gran experiència en projectes d’acompanyament de joves en situació de risc i responsable de la sistematizació de la proposta, Esther Gelabert. Així mateix, l’equip del Museu ha participat en moltes de les activitats.

Gràcies al programa els joves han descobert, a través del museu, la història del món rural mediterrani i hem utilitzat el jardí etnobotànic com a espai d’activitat amb la col·laboració dels Corremarges, amb qui també hem cuinat. Hem descobert l’Espluga de Francolí i els seus voltants, visitant espais com Cal Biel i descobrint l’ofici de forjador. 

«Benvinguts! Ens coneixem?» ha estat també un espai d’autoconeixement, trobada i diàleg.

Mohamed Medah

El Mohamed té 15 anys, ha vingut del Marroc i viu a Santa Coloma de Queralt.

Parla l’àrab i una mica de francès. Està aprenent castellà i català. Entre les seves aficions destaca la música i el futbol. Vol estudiar per ser mecànic.

Alieu Ceesay

L’Alieu té 16 anys, ha vingut de Gàmbia i viu a Santa Coloma de Queralt.

Parla el mandinga, el wòlof i anglès. Està aprenent castellà i català. Entre les seves aficions destaca la música, la cuina i el futbol. Vol ser soldador i viatjar.

Houssam El Idrissi

L’Houssam té 17 anys, ha vingut del Marroc i viu a Santa Coloma de Queralt.

Parla l’àrab i l’amazic. Està aprenent castellà i català. Entre les seves aficions destaquen el futbol, el bàsquet i la boxa. Vol ser barber.

Relacionats