3 mins 31 secs Compartir

Acció | ODS 04. Educació de qualitat

Notícia | L’MVR participa en la commemoració del 175è aniversari del Liceu exposant la seva pianola

Museu de la Vida Rural

La pianola forma part de la col·lecció del Museu de la Vida Rural i es tracta d’una peça singular i excepcional.

La pianola forma part de la col·lecció del Museu de la Vida Rural i es tracta d’una peça singular i excepcional.

15 de març de 2022

El Gran Teatre del Liceu celebra els seus 175 anys d’història. Per aquest motiu, la institució ha demanat a més de cent centres culturals de Catalunya que exposin una peça de les seves col·leccions vinculada amb el Liceu, per tal de reconstruir la seva història des de múltiples vessants. El Museu de la Vida Rural es suma a la commemoració i exposa un dels seus objectes més singulars i excepcionals: la pianola. Es tracta d’un dels pocs instruments musicals que el Museu conserva i estarà exposada fins al 15 de setembre a la sala d’entrada de les instal·lacions.

Pianola del Museu de la Vida Rural. Foto: @MuseuVidaRural

La música ha estat present al llarg de la història tant en petites poblacions com en grans ciutats. Tanmateix, les distincions que existien entre estrats socials i els contexts socioculturals que caracteritzaven les zones rurals i les ciutats, van suposar un desenvolupament de gèneres musicals diferents en funció de l’àmbit i l’ús d’uns instruments recurrents en cada cas. La pianola va ser un instrument prolífic en aquelles famílies més benestants de principis de segle XX, representant, per tant, una realitat que convivia en paral·lel a la vida humil de la gran majoria d’habitants de les poblacions rurals.

Aquesta pianola és de la casa George Steck & Company i data del 1917. Va entrar a formar part de la col·lecció del Museu de la Vida Rural l’any 2016, juntament amb un lot de rotlles de partitures de pianola. La donació la van fer efectiva els familiars del propietari primigeni de l’instrument, l’industrial català Ramon Galcerán Cifuentes (Igualada, 1858 – Barcelona, 1933).

Ramon Galcerán Cifuentes

Si vols saber més coses sobre la pianola, no et perdis la tesi doctoral de Jordi Roquer Gonzalez titulada Els sons del paper perforat. Aproximacions multidisciplinàries al fenomen de la pianola.

 

La pianola és un piano que porta incorporat un automatisme pneumàtic que utilitza l’aire per generar sons musicals. El mecanisme s’acciona a través d’uns pedals que permeten activar l’instrument, succionant l’aire a través de la barra metàl·lica foradada sobre la qual passa la partitura de pianola. Aquesta partitura es tracta d’un rotlle de paper foradat que es va desenrotllant en el moment d’activar els pedals. Els petits forats de la partitura van coincidint amb els forats del tub metàl·lic, que connecten i activen els martellets que percudeixen les cordes, generant així el so de cada nota i el moviment de les tecles corresponents. Per tant, només pedalant, la pianola es posa en funcionament i s’activen les tecles de forma automàtica, emetent la melodia de la partitura escollida, com si unes mans invisibles la interpretessin per art de màgia.  

Pedals de la pianola del Museu de la Vida Rural. Foto: @MuseuVidaRural
Partitura de pianola. Foto: @MuseuVidaRural

 

Des de la seva incorporació en la col·lecció del Museu de la Vida Rural, la peça ha estat intervinguda per part del seu equip de restauració que ha tractat el moble de fusta i les peces metàl·liques externes del mecanisme, com els pedals i els cilindres on es col·loca la partitura. El procés de restauració ha consistit en la neteja en sec i humida, en la consolidació, fixació i reintegració de parts puntuals que estaven aixecades, deformades o perdudes, en reomplir forats produïts per l’atac de corc i en l’acabat i protecció final del moble i de les part metàl·liques.

Ara, la pianola del Museu de la Vida Rural estarà exposada fins al 15 de setembre de 2022 a la seva d’entrada, sumant-nos així a la celebració del 175è aniversari del Liceu i sumant la mirada des del món rural a la història de la música del nostre país.

Relacionats