Un cop el clot era cobert de terra no acabava res; al contrari, començaven mesos d’aflicció que, en el cas de les dones, constituïen una més de les càrregues masclistes d’una societat patriarcal. Per a les vídues, dos anys i mig de dol obligat sense poder assistir a esdeveniments socials i vestint de rigorós negre, com a mínim els primers vint-i-quatre mesos. Per als homes, amb un braçal, corbata o botó a la solapa de color negre n’hi havia prou. Quantes dones no van trobar mai parella després d’encadenar diversos dols i no poder anar als balls i les revetlles a relacionar-se…!
D’herència, ens resta avui, desvirtuada i gairebé engolida pel Halloween, la festivitat de Tots Sants, que hem simplificat a una visita llampec al cementiri i a la qual també hem passat el ribot positivista quedant-nos amb les castanyes, els panellets i la canalla disfressada de castanyers i castanyeres a les escoles.
Hem donat l’esquena a la mort, doncs? Segons alguns antropòlegs, no; simplement l’hem externalitzat o professionalitzat (residències geriàtriques, hospitals, funeràries…) convertint-la en quelcom que passa fora del nostre àmbit domèstic, entre parets enrajolades i ambients neutres, esterilitzats, incolors i inodors. Alhora, el culte al cos, a la materialitat i la pèrdua dels sentiments religiosos d’una part creixent de la població altera el significat últim de la mort convertint-la no en un final –d’etapa–, sinó en el final, desconegut i incert, que no pot fer més que generar basarda. Millor no parlar-ne, ni relacionar-s’hi, passar pàgina com més aviat millor. En definitiva, no ser dissident en una societat on cal somriure a totes les fotos d’Instagram i on la tristesa està mal vista. I, encara menys, contradir la tassa del cafè o l’agenda Mr. Wonderful que, a cop de frase enginyosa i màrqueting emocional, ens diu que hem de menjar-nos el món, no defallir davant de res i ser feliços, molt feliços.
«Viu de pressa, mor jove i deixa un bonic cadàver» sentenciava Humphrey Bogart a Knock on Any Door (Nicholas Ray, 1949).