Al voltant del 370 aC, el creador de l’Escola d’Atenes, Plató, enllestia un dels seus diàlegs, el que portava per títol Fedre. A banda de parlar de l’amor, la bellesa i el destí de l’ànima, el grec posava en boca del qui va ser el seu mestre, Sòcrates, una paradoxal crítica a l’escriptura. Deia que rebutjava l’invent –el de l’escriptura– perquè faria perdre la memòria, facultat imprescindible de l’ésser humà.
Les innovacions, les noves tecnologies sempre han fet por i creat reticències al llarg del temps. En bona part, aquesta por es deu al fet que qualsevol canvi comporta una pèrdua de poder d’uns, els que dominaven la vella tècnica, en favor d’uns altres, els que dominen els nous procediments. Sovint, però, els que tenen prou recursos no triguen a controlar la novetat i tornen a imposar-se. La vida.
I totes són dolentes fins que alguna altra les substitueix. Com a mostra, quants anys fa que no se sent algú renyant un nen per mirar massa hores la tele com es feia als anys 90 o 2000 dia sí i dia també?