De canvis, el món rural en sap un niu, començant per l’entorn que dia a dia canvia. Al final, els canvis suposen la constatació que el temps passa. Els paisatges que veiem avui no sempre han estat com són. Per exemple, a Osona, la Garrotxa o el Vallès, els ceps avui tornen —lentament, val a dir— a poblar un paisatge on fa un segle eren habituals i d’on havien desaparegut.
El camp, en constant canvi, com va comprovar Espinàs el 1957 a prop del Masroig. Si hi ha un escriptor de casa nostra de qui es pugui dir que escriu amb els peus sense que sigui despectiu, aquest és Josep Maria Espinàs. Prolífic i longeu, porta sobre les espatlles més d’una seixantena de llibres i a les cames molts quilòmetres, ja que les cròniques de viatges han estat un dels seus forts. D’aquesta manera, la tardor del 1957 s’endinsà al Priorat per recórrer-lo a peu i escriure una crònica personal del paisatge i la seva gent. De resultes, A peu pel Priorat 1957, editat per La Campana anys més tard. De totes les escenes de tipisme prioratí que descriu, n’hi ha una que el va colpir a ell i que colpeix el lector:
[…] La contemplació produeix una profunda angúnia… Del centre del cavallet de fusta penja la gruixuda cadena que al capdavall abraça el cep i que, quan puja, l’estira, el desarrela, el deixa balancejant en l’aire com l’esquelet d’un penjat.
L’operació té una brutalitat que atura la respiració, potser perquè tot es fa en un silenci impressionant, sense crits humans, sense que la sang es vessi. Només se sent el grinyol de la cadena, curt i repetit.
L’un darrere l’altre, els ceps deixen la terra i les seves arrels intenten de fixar-se en l’aire —les seves arrels obscures que ara es debaten il·luminades pel sol mortal.