Tanmateix, si el món ceràmic de casa nostra té una estrella, aquesta és el càntir, d’enganyosa simplicitat, però extraordinari pragmatisme. A la conca mediterrània fa mil·lennis que els estius calorosos es combaten alçant el càntir i bevent-ne l’aigua fresca del seu interior. Una aigua que gràcies a la meravellosa morfologia i materials de l’estri en qüestió pot arribar a estar a menys de 15 graus de la temperatura exterior. Una ciència, però, que no va ser fins als anys 90 que algú va decidir estudiar. Més concretament els professors de química de la Universitat Politècnica de Madrid Gabriel Pinto i José Ignacio Zubizarreta qui després de quatre anys d’investigació van determinar el model matemàtic per explicar el seu funcionament. El càntir, com fa el cos humà amb la suor, expulsa vapor cap a l’exterior per refrescar l’aigua de l’interior. Per això, un càntir vidriat o envernissat, com que té els porus tapats, resulta del tot inútil, ja que no deixa evaporar l’aigua que conté. Igualment, dins del càntir, l’aigua no pot refredar-se eternament, perquè suposaria la congelació, per aquest motiu, les fórmules matemàtiques de Pinto i Zubizarreta estableixen el límit de la capacitat de refredament de l’atuell, que alhora ve condicionada per la humitat relativa de l’ambient que varia arreu del món i,per això, en unes o altres zones del planeta el mecanisme del càntir funciona amb més, menys o nul èxit. Si la calor és humida, el càntir no funciona, no en trobareu pas a l’Amazones, doncs. Semblant raó fa que el càntir perquè doni tot de si, hagi de col·locar-se on hi hagi una mica de corrent d’aire, com ara els passadissos o les entrades de les cases —com a l’entrada de l’MVR on us esperen tres càntirs negres de Verdú per aplacar-vos la set— perquè l’aire del voltant es vagi renovant i no se saturi de la humitat que sua.