
El Museu de la Vida Rural organitza, els dies 21 i 22 d’octubre de 2022, un curs de formació bàsica en horticultura ecològica que anirà a càrrec de la cooperativa l’Aresta.
El curs, de dos dies de durada i destinat a persones que tenen interès en horts socials, urbans i familiars, introduirà als participants en conceptes com ara l’agricultura ecològica i la regenerativa. El curs combinarà diverses sessions amb explicacions teòriques amb la pràctica a l’hort del Museu.
INSCRIPCIONS
El curs té un preu de 60 € per persona. Per realitzar la inscripció cal fer reserva prèvia, que es pot fer en línia, per telèfon trucant al 977 870 576 o presencialment al Museu.
Per completar la inscripció, cal realitzar el pagament del curs per avançat mitjançant transferència bancària al número de compte que us indicarem una vegada hagueu emplenat el formulari d’inscripció.
Les places són limitades.
CONTINGUTS DEL CURS
Introducció a l’horticultura ecològica, l’agroecologia i l’agricultura regenerativa
El curs arranca amb una petita introducció a l’agroecologia per començar a tractar certs temes essencials del manteniment dels horts ecològics. Entre d’altres, explicarem la importància de tancar el cicle de la matèria i l’energia a l’hort tal com ocorre de forma natural en un bosc. Seguidament, explicarem alguns dels factors ambientals clau que condicionen la vida a l’hort. Especialment, ens centrarem en la importància de tenir un sòl fèrtil seguint tècniques d’encoixinat i de compostatge. També presentarem alguns dissenys d’horts ecològics.
El sòl i el compostatge
En agroecologia, l’element més important és el sòl. Així un dels nostres grans objectius serà mantenir i millorar la seva fertilitat. Per això, l’hem de cuidar: afegint MO o compost, seguint tècniques d’encoixinat o rotacions. Pel contrari, a l’agricultura convencional es pensa que el sòl és inert i que és simplement un lloc on s’aguanten les plantes. Al llarg del taller farem anàlisis de diferents sòls amb l’objectiu de veure’n les propietats en relació a la textura, l’estructura, la quantitat de matèria orgànica i el pH. Finalment, parlarem de les diferents formes de compostatge (en pila, en compostador, en vermicompostador, etc.), aprendrem quins materials es poden afegir al compost, el paper que juguen els diferents organismes en les diverses etapes del procés de compostatge i els diferents tipus de fems i les seves propietats.
Gestió i planificació de l’hort
En aquesta sessió explicarem algunes de les tècniques bàsiques de maneig en horticultura ecològica i com fer una bona planificació de l’espai. Introduirem els conceptes d’associació i rotació de plantes, biodiversitat i salut de l’hort. Per finalitzar la sessió, aprofundirem en les associacions favorables i desfavorables a l’hort. I les rotacions de plantes segons les famílies, exigències nutritives, part que s’aprofita de la planta i forma de les arrels.
Remeis casolans i plagues
Sovint, molts dels problemes que afecten les hortalisses i els fruiters venen determinats per una suma de factors en què el maneig que en fem acostuma a tenir un pes rellevant, sumat a condicions ambientals. Al taller aprofundirem en com evitar situacions favorables a la instal·lació de problemes fitosanitaris, practicarem el reconeixement dels insectes i alters animals que conviuen amb les nostres plantes i identificarem els símptomes de les malalties més comunes. També explicarem el contingut de la farmaciola bàsica d’un hort ecològic a partir de preparats vegetals.
Activitat
Quan?
21 i 22 d’octubre de 2022
Divendres, de 17 a 19 h
Dissabte, de 10 a 14 h i 16 a 18 h
On?
Museu de la Vida Rural
Preu inscripció
Inscripcions
En línia, al 977 870 576 o presencialment